Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά

ΘΕΜΑ: 1ο της Ημερήσιας διάταξης

   Ονομασία κεντρικής πλατείας του Γαλατσίου σε «Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά»(το οποίο συζητήθηκε 2ο).

ΑΡΙΘ.ΑΠΟΦ.: 164/2008

Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το πιο πάνω θέμα της ημερήσιας διάταξης, θέτει υπόψη του Σώματος το με αρ. πρωτ. 16812/26-5-08 έγγραφο του κ. Δημάρχου (Γραφείο Δημάρχου), που έχει ως εξής:

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε, ανδρώθηκε, έδρασε και έφυγε από τη ζωή, όπως ένας γνήσιος λαϊκός ηγέτης. Την προσωπικότητά του χαρακτήρισαν η απέραντη αγάπη και συμπόνια για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και την αγροτιά ενός Μαρίνου Αντύπα, η λεβεντιά και το επαναστατικό πάθος ενάντια στους βασανιστές και εκμεταλλευτές του λαού, η οραματική σκέψη και ο εγερτήριος λόγος που μεθούσε τα πλήθη. Έκλεισε τέλος το σύντομο κύκλο της ζωής του από τη μοίρα της χαραγμένης πορείας, προδομένος και δοσμένος στους Ανθύπατους των επικυρίαρχων της πατρίδας και τα εκτελεστικά τους όργανα.

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κόρωνο, κάτω από τις ίδιες δύσκολες συνθήκες που ζούσαν και τα άλλα παιδιά του χωριού. Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός σμυριδεργάτης. Δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη στα χωριά της Νάξου, αλλά και αργότερα, πλούσιοι. Και εν πάσει περιπτώσει οι σμυριδεργάτες ποτέ δεν πλούτισαν, αντίθετα πέρασαν δύσκολα χρόνια και είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της Κατοχής εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στα σμυριδοχώρια, αναλογικά περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Όσα παιδιά, ελάχιστα την εποχή εκείνη από τα χωριά της ορεινής Νάξου, κατάφεραν να προχωρήσουν στο Γυμνάσιο και μετά στο Πανεπιστήμιο, το έκαναν κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες και με μύριες στερήσεις των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ο Νικηφόρος ήταν άριστος μαθητής, παιδί έξυπνο, με δυναμισμό και θέληση. Ήταν πρώτος στα γράμματα. Τελείωσε με άριστα το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Πανεπιστήμιο. Τις τρεις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου τις τελείωσε στη Σύρο, κοντά στο γιατρό θείο του Νίκο Σιδερή που υπηρετούσε εκεί. Στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δουλεύοντας στις οικοδομές και με χρήματα της οικογένειάς του από την πώληση χωραφιών στο χωριό.

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ήταν από τα πρώτα θύματα της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Κατακρεουργήθηκε από την Απριλιανή Χούντα, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθούν οι βασανιστές και δολοφόνοι του, ούτε συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη το Μάϊο του 1967 το αποτρόπαιο έγκλημα. Είναι γνωστοί οι ηθικοί αυτουργοί, η ηγεσία της Χούντας, δεν έχουν μαθευτεί όμως ως σήμερα οι αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς ήταν εκτός των άλλων και ένας παθιασμένος Ναξιώτης που αγωνιζόταν με σθένος για τον αγρότη, τον εργάτη, τον σμυριγλά, τον ξώμαχο, τον κυνηγημένο μετανάστη των εγκαταλειμμένων στην εξαθλίωση χωριών της ορεινής Νάξου.

Οφείλουμε ως λαός και έθνος, να σεβόμαστε, να τιμούμε και να υμνούμε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη. Και ο Νικηφόρος ανήκει στο πάνθεο αυτών των ηρώων και μαρτύρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3463/2006 «Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής».

Καλείτε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης ονομασίας κεντρικής πλατείας του Δήμου Γαλατσίου σε πλατεία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ».

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο

 

Μετά από συζήτηση, σεβόμενο την μνήμη του αγωνιστή που θυσιάστηκε για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη της πατρίδας του και

Έχοντας υπόψη του το άρθρο 8 του Ν. 3463/06 που αφορά «Την ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής»

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ομόφωνα

Εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του για την ονομασία της πλατείας επί των οδών Σκύρου, Βεΐκου και Χαριλάου Τρικούπη του Δήμου Γαλατσίου σε πλατεία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ».                  

 

.....................................................

 

 

                                                                          Ακριβές Απόσπασμα

                                                                          Γαλάτσι   30-05 -2008

                                                                          Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

                                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

 

 

                                                                          

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 04 Ιούνιος 2010 13:40)

 
Τουρκοβούνια

maniatisite10

Διαφήμιση
Bρείτε με και στο...
Διαφήμιση

Eφημερίδες
Διαφήμιση
Πείτε τη γνώμη σας
Είστε ευχαριστημένοι από τις δενδροφυτεύσεις?
 
Διαφήμιση