Συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη στην εφημεριδα ΗΧΩ
«Αυτά είναι τα “πεπραγμένα’’ μου!»
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για 2 χρόνια, επί 1 χρόνο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και δημιουργός του Πολιτιστικού Οργανισμού, αλλά και Αντιδήμαρχος Πρασίνου (τον τελευταίο χρόνο της θητείας του), ο Γιάννης Μανιάτης, λίγες μέρες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, κάνει -στη συνέντευξη που ακολουθεί- έναν χρήσιμο απολογισμό του έργου του.
ΗΧΩ: Πώς βλέπετε να γίνονται οι φετινές Δημοτικές Εκλογές, κάτω από το βάρος των οικονομικών μέτρων, που σίγουρα έχουν αγγίξει όλους μας; Και τί πιστεύετε για το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων σ’ αυτές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πράγματι είναι μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την πόλη μας, για την Πατρίδα μας. Αυτό, έχει αντίκτυπο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ύστερα από τις αναγκαστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και υπηρεσιών, λόγω των οικονομικών μέτρων που έχουν παρθεί. Αυτό που έχω διαπιστώσει, είναι ότι ο κόσμος είναι σε δύσκολη κατάσταση. Τα οικονομικά, μας αγγίζουν όλους μας. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ψηφίζουμε για την πόλη μας, και νομίζω ότι οι πολίτες θα προσέλθουν και θα επιλέξουν τον καλύτερο.
ΗΧΩ: Ησασταν στη Διοίκηση του Δήμου επί 4 χρόνια. Ποιά είναι τα σημεία που θεωρείτε σημαντικά για τη Διοίκησή σας;
Γ.Μ.: Πρώτο και σημαντικό επίτευγμα της Διοίκησής μας, θεωρώ ότι είναι η αποτροπή της Εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου, που κατά την προηγούμενη Διοίκηση, ήταν μια «χαμένη υπόθεση». Παραλάβαμε ένα κενό -ουσιαστικά- φάκελο και μπορέσαμε, με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων της πόλης και των Δημοτικών Παρατάξεων που συντάχθηκαν μ’ αυτή τη πρόταση, να αποτρέψουμε -προς το παρόν τουλάχιστον- την μετατροπή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου σε Εμπορικό Κέντρο.
Ενα δεύτερο που πετύχαμε, και το θεωρώ πολύ σημαντικό, ήταν η συνεργασία μας με τους 4 όμορους Δήμους (Ν. Ιωνία - Φιλοθέη - Ψυχικό και φυσικά το Γαλάτσι) για την ανάπλαση των Τουρκοβουνίων. Αυτή η συνεργασία ήταν πάρα πολύ σημαντική για μάς, γιατί μπορέσαμε να αναδείξουμε το θέμα των Τουρκοβουνίων, που ήταν -ουσιαστικά- περιορισμένο σε στενά γεωγραφικά όρια, και σε φορείς πέρα από εμάς (Νομαρχία, Περιφέρεια κλπ).
Τρίτο σημαντικό, ο χαρακτηρισμός του Λεβεντάκη ως δασική περιοχή. 25 στρέμματα δασικά μέσα στην πόλη.
Υπάρχουν και άλλα πολλά επί μέρους θέματα, που υλοποιήθηκαν στην 4ετία της Διοίκησής μας.
ΗΧΩ: Ησασταν σε διάφορες σημαντικές θέσεις, καθ’ όλη τη 4ετία. Διατελέσατε -επί 2 χρόνια- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, 1 χρόνο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και 1 χρόνο Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Περιβάλλοντος. Πείτε μας ένα σύντομο Απολογισμό και δώστε μας το δικό σας στίγμα, μέσα αυτές τις Διοικήσεις που περάσατε.
Γ.Μ.: Κατά τη θητεία μου ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντά μου, διεκπεραίωσα σύντομα -χωρίς γραφειοκρατία- πάρα πολλά θέματα, και οφείλω να ομολογήσω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες. Θεωρώ σημαντικό -για τη 2ετή θητεία μου- την ψήφιση λειτουργίας του νέου Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος -όπως γνωρίζετε- ίσχυε από το 1983. Μετά από 27 χρόνια εκσυγχρονίστηκε επί της δικής μου θητείας - πάντα βέβαια με τη βοήθεια της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και των Δημοτικών Συμβούλων που μετείχαν σ’ αυτήν.
Συγχρόνως, ήμουν και Πρόεδρος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τη διεκδίκηση του ΠΑΛΑΙ, και πιστεύω ότι συνεργαστήκαμε άψογα με όλες τις Κοινωνικές Ομάδες, Φορείς και Συλλόγους της πόλης μας, έτσι ώστε να εκφράσουμε ένα ομόθυμο πνεύμα, σε ό,τι αφορά την μη Εμπορευματοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Θεωρώ ότι και οι δύο εκδηλώσεις που έγιναν ενάντια στην εκποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου, ήταν πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Γαλατσίου. Ηταν, ουσιαστικά, ένα σημαντικό μήνυμα στην τότε Κυβέρνηση, έτσι ώστε να δει πιο σοβαρά και να εξετάσει, ή τουλάχιστον να κρατήσει σε σταθερό σημείο την Εμπορευματοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου.
Τρίτη σημαντική απόφαση που πάρθηκε επί θητείας μου, ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε την αδελφοποίηση με το Δήμο Δρυμαλίας Νάξου. Ηταν μια απόφαση που έπρεπε να παρθεί από πολλά χρόνια. Στο Γαλάτσι, ξέρουμε πολύ καλά ότι μένουν πολλοί Ναξιώτες και πάρθηκε επί της θητείας μου. Οπως άλλωστε και η μετονομασία της Πλατείας της οδού Σκύρου, σε Πλατεία Νικηφόρου Μανδηλαρά, πράγμα το οποίο χρόνιζε. Ολοι το αποδέχονταν, αλλά ποτέ δεν το υλοποιούσαν. Εγινε επί της δικής μου θητείας ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, όταν ήμουν Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να δημιουργήσω Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που δεν υπήρχε στο Νομικό Πρόσωπο. Θεωρούσα ότι η διάρθρωσή του ήταν παρωχημένη και δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης διάρθρωσης. Παράλληλα, εξοπλίστηκαν όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα με υλικά και όργανα που έλειπαν, όπως υπολογιστές, αιρ κοντίσιον για την διενέργεια ειδικών μαθημάτων (π.χ. εργαστήρι αργυροχρυσοχοϊας).
Η μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου σε Πολιτιστικό Οργανισμό, προσθέτει νέες δυνατότητες. Το πιο σημαντικό, είναι ότι εντάξαμε μέσα στους σκοπούς του τη λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης, που ξέραμε ότι ενώ είχαν γίνει κάποιες ενέργειες στο παρελθόν για τη δημιουργία της, εν τούτοις δεν είχε υλοποιηθεί. Γνωρίζετε ότι ο χώρος που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Καμίνι, και ότι επί δικής μου θητείας αποκτήθηκαν και οι βιβλιοθήκες που θα τοποθετηθούν στο χώρο για να δεχθούν τα βιβλία.
Εγινε η προμήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών που απαιτούνται, ώστε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη να έχει δυνατότητα πρόσβασης των Δημοτών στο INTERNET. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που να παρέχει το απαραίτητο λογισμικό, έτσι ώστε η Βιβλιοθήκη να είναι σύγχρονη και να ανταποκρίνεται στις νέες εξελίξεις. Σημειώνω ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης, είναι ένας Φορέας του Δημοσίου. Ολα αυτά τα αναφέρω, γιατί έγιναν με χρήματα του προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου, του οποίου ήμουν προϊστάμενος, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπρόσθετα το Δημοτικό ταμείο. Ολα αυτά υπάρχουν για να μπορούν τα πάντα να λειτουργήσουν από αυτή τη στιγμή.
Τα κονδύλια προήλθαν από τη μείωση των εξόδων για το Φεστιβάλ του 2009. Εγινε μια συνετή διαχείριση και -ταυτόχρονα- πετύχαμε την ποιοτική αναβάθμιση του Φεστιβάλ, με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μαν. Μητσιάς, η Κάτια Δανδουλάκη και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, έγινε και μια ορθολογική διαχείριση των χρημάτων, έτσι ώστε να έχουμε ένα χρηματικό απόθεμα τέτοιο, που βοήθησε στην αρχική λειτουργία της Βιβλιοθήκης.
Θέλω επίσης να πω ότι στο χώρο του Καμινιού, υπάρχει συγκεκριμένη αίθουσα για τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή, όπως ονομάσαμε την Θεατρική Ομάδα του Δήμου. Είναι ένας χώρος που της ταιριάζει και που της έλειπε. Γίνεται πολλή καλή δουλειά με τα παιδιά αυτά. Αλλωστε το αποδεικνύουν με τις παραστάσεις που δίνουν στο Φεστιβάλ, οι οποίες είναι αξιόλογες και μας κάνουν περήφανους.
Πρέπει ακόμη να αναφέρω την αντικατάσταση της παμπάλαιης μικροφωνικής εγκατάστασης που υπήρχε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Ακόμη, αλλάξαμε -επί θητείας μου- την κονσόλα της Ομάδας Χορού και προσθέσαμε 16 παραδοσιακές φορεσιές στο βεστιάριό του. Δώσαμε και άλλα 10.000 ευρώ, για να αγοραστούν και κάποιες ακόμη στολές. Ομως, δεν γνωρίζω ακόμη τί έγινε με αυτά τα χρήματα.
Επί θητείας μου, ως Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, έγιναν πολλές εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου: • Εκθέσεις ζωγραφικής και γελοιογραφίας • Παρουσιάσεις Βιβλίων • Συναυλία Εκκλησιαστικών Υμνων • Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, σε συνεργασία με τον Ιωνικό Σύνδεσμο • Αφιέρωμα στην Τζένη Καρέζη • Εγινε 3ήμερο Θεάτρου • Εκδήλωση για την μετονομασία της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου σε αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος».
Τον τελευταίο χρόνο, είμαι Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Περιβάλλοντος. Το Πράσινο και η Καθαριότητα είναι ένας διαρκής αγώνας. Το Γαλάτσι έχει αρκετό Πράσινο. Κάναμε δύο ακόμη αναδασώσεις με τον Σύνδεσμο, και φυτεύτηκαν 10.000 περίπου δενδρύλια. Προχωρήσαμε σε καθαρισμό του Λόφου του Παιδιού (πάνω από τη Γκράβα), με τη συνεργασία το Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το Καλοκαίρι, είχαμε προβλέψει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη συμβεί τίποτα δυσάρεστο. Τοποθετήσαμε πυροφύλακες, οι κρουνοί έτοιμοι και όλα στη θέση τους. Τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποιήσαμε μία εκδήλωση στο Δήμο, για το Περιβάλλον, με καλεσμένους τον Πρόεδρο των Οικολόγων Νίκο Χρυσόγελο και την κα Βιττωράκη, όπου ακούστηκαν πολλά χρήσιμα πράγματα για τη διαχείριση του Περιβάλλοντος, με στοιχεία.
ΗΧΩ: Πληροφορηθήκαμε ότι η Δημοτική Παράταξης σας θα συνεργαστεί με τους Οικολόγους Πράσινους. Αληθεύει; Και αν ναι, πώς προέκυψε;
Γ.Μ.: Πράγματι, έτσι είναι. Είχα μια πολύ καλή συνεργασία -ως Αντιδήμαρχος Πρασίνου- με τους Οικολόγους Πράσινους του Γαλατσίου. Οταν πραγματοποιήσαμε την κοινή μας εκδήλωση, μου δόθηκε η ευκαιρία να τους εκθέσω το τί έχουμε κάνει σαν Δημοτική Αρχή για τα Τουρκοβούνια, το πρώην Λατομείο Λεβεντάκη, την Ανακύκλωση κλπ. Δημιουργήθηκε έτσι μια καλή συνεργασία μεταξύ μας, από την οποία προέκυψε και η συνεργασία μας για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Θα συμμετέχουν με το ψηφοδέλτιό μας δύο μέλη των Οικολόγων - Πρασίνων. Οι υποψήφιοι είναι ο Λεωνίδας Αγγελόπουλος και η Ρέα Γκολφινοπούλου.
ΗΧΩ: Κύριε Μανιάτη, σας ευχαριστούμε για αυτή τη συνέντευξη, και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Γ.Μ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ!
Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 04 Οκτώβριος 2010 12:48)