Ώρα μηδέν για τους ΟΤΑ

Σε ασφυκτικό κλοιό οι δήμοι με την τραγική οικονομική κατάσταση και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) κατά 30 ℅ , με αποτέλεσμα την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και τη σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών δομών.Ήδη την τελευταία τριετία σημειώθηκε μείωση τον πόρων για λειτουργικές δαπάνες κατά 60℅, ενώ παράλληλα εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες μέσω του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Φτάσαμε, όμως, στο άλλο άκρο, αν λάβουμε υπόψη τη γεωμετρική αύξηση των χρημάτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι πριν τρία χρόνια. Οι δήμοι, όμως, δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί και η οικονομική διαχείριση βασιζόταν στο δόγμα και δαπανώ ότι έχω πολλές φορές με υπερβολή και χωρίς μέτρο και με στόχο πολλές φορές, όχι την ανάγκη, αλλά την προσωπική προβολή.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, μέρα με τη μέρα το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας συρρικνώνεται. Η προστασία του πληθυσμού από καταστάσεις που επιφέρουν η απώλεια εργασίας ή η μείωση των πόρων διαβίωσης καθίσταται αδύνατη. Αδύνατη είναι, επίσης, η εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωση από το κράτος,  αλλά και από την τελευταία γραμμή κοινωνικής πολιτικής που παρέχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίζουν στο ότι πρέπει, πλέον, να περάσουμε σε άλλο μοντέλο διοίκησης.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να σκεφτόμαστε την παραμικρή δράση του Δήμου σαν να αφορά το σπίτι μας, σαν οι δαπάνες και τα έξοδα να επιβαρύνουν την τσέπη καθενός από εμάς που υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση προσωπικά, σαν να έχουμε ανάγκη από το κάθε ευρώ.

Επιβάλλεται, επίσης, μία άλλου είδους αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσωπικού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λέμε ότι ο τάδε εργαζόμενος δεν μας κάνει ή ότι ο δείνα δεν μπορεί. Όλοι μας κάνουν, όλοι μπορούν, ο καθένας στον τομέα που μπορεί να αποδώσει. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, σε αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας των Δήμων. Ο κάθε εργαζόμενος έχει τη θέση του στο νέο οικοδόμημα της αυτοδιοίκησης. Εκείνο που απαιτείται είναι να μπούμε στην λογική της άριστης, ολοκληρωμένης, της πλήρους αξιοποίησης του διαθέσιμου προσωπικού.

Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε στο μέλλον με όρους παρελθόντος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα πράγματα δεν θα είναι πλέον όπως τα ξέραμε.

Τα πιο πάνω είναι η μια πλευρά του νομίσματος

Η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29%, δεν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Επιταχύνει  με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει. Δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.

Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Μέσα απ’ αυτές τις σκέψεις, που δεν είναι μόνο δικές μου,  η ΚΕΔΕ, ξεκινά  κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Κλείσιμο των δήμων ως μήνυμα, συναντήσεις με τα Υπουργεία, διαδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά από εκεί και πέρα δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Οργανώνουμε τους δήμους μας, διατηρώντας τις υπάρχουσες δομές, οργανώνουμε ουσιαστικά το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά της πόλης αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον.

Τελευταία Ενημέρωση (Κυριακή, 14 Οκτώβριος 2012 07:19)

 
Τουρκοβούνια

maniatisite10

Διαφήμιση
Bρείτε με και στο...
Διαφήμιση

Eφημερίδες
Διαφήμιση
Πείτε τη γνώμη σας
Είστε ευχαριστημένοι από τις δενδροφυτεύσεις?
 
Διαφήμιση