Ώρα μηδέν για τους ΟΤΑ

otaΤα τελευταία χρόνια, οι δήμοι της χώρας βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα αποδεκτό επίπεδο υπηρεσιών με μειωμένους πόρους, στα πλαίσια του κλίματος γενικευμένης λιτότητας που κυριαρχεί. 

Οι πολιτικές που επιβλήθηκαν από το κεντρικό κράτος, με συγχωνεύσεις-κατάργηση υπηρεσιών, διαθεσιμότητα-απολύσεις προσωπικού, εσπευσμένες συνταξιοδοτήσεις, απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, υποβαθμισμένες σχέσεις εργασίας και μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων που ξεπερνά το 50%, επέφεραν την οικονομική, διοικητική και λειτουργική υποβάθμιση των ΟΤΑ. Και όλα αυτά, την ώρα που η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε βασικό στυλοβάτη των τοπικών κοινωνιών, για να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα φτωχοποίησης. Οι διευρυμένες λειτουργίες των υπηρεσιών των Δήμων και η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, με αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, που πολλές φορές στηρίζονται σε χρήματα του ΕΣΠΑ, αποτελούν βαρίδι στις Διοικήσεις των Δήμων, που στην κυριολεξία «μετράνε και το ευρώ τους».

 

Το έδαφος είναι πρόσφορο πλέον για να καταστούν ανενεργές σημαντικές δομές, που προσφέρουν κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό έργο, αλλά και να υποβαθμιστούν, ακόμη περισσότερο, υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα, όπως καθαριότητα, συντηρήσεις κτιρίων/εγκαταστάσεων/πράσινο και τεχνικά έργα.

Μετά από μια μακρά θητεία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας αποκομίσει μια σημαντική εμπειρία σε θέματα βιωσιμότητας και λειτουργίας των δομών, θα έλεγα ότι για πρώτη φορά είμαι βαθύτατα προβληματισμένος για το μέλλον.

Πιστεύω ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας περνά μέσω της ουσιαστικής οικονομικής επαναδραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ σημαντικά τα παρακάτω βήματα όπως έχουν καταγραφεί από την ΚΕΔΕ για την επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών.

- Απόδοση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών.
- Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
- Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
- Να μην αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς Φ.Π.Α., που αφορά νησιωτικούς και Δήμους απομακρυσμένων περιοχών.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναλάβουν δράση, διεκδικώντας δυναμικά και αποφασιστικά ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τη διοικητική και οικονομική τους ανάκαμψη και ανασυγκρότηση.

Το ζητούμενο είναι αν η Κυβέρνηση θέλει και μπορεί.

Γιάννης Μανιάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου
Πρόεδρος Συνδέσμου για την Προστασία των Τουρκοβουνίων

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό G-Magazine Νοεμβρίου

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2015 15:00)

 
Τουρκοβούνια

maniatisite10

Διαφήμιση
Bρείτε με και στο...
Διαφήμιση

Eφημερίδες
Διαφήμιση
Πείτε τη γνώμη σας
Είστε ευχαριστημένοι από τις δενδροφυτεύσεις?
 
Διαφήμιση