«Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Στις 6 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος με θέμα: «Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Η Εκδήλωση, οργανώθηκε από το Σύνδεσμο των τριών Δήμων, Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και Φιλοθέης-Ψυχικού (ΣΠΑΤ) και έγινε σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γαλατσίου «ΚΑΜΙΝΙ».

 

Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου κ. Ιωάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, παρέδωσε στη σύζυγο του αείμνηστου Κώστα Καλεσάκη, τιμητική πλακέτα ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ενεργούς παρουσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς του στην προσπάθεια για την ανάδειξη, ανάπλαση και προστασία της ευρύτερης περιοχής των Τουρκοβουνίων. Στη συνέχεια ο κος Μανιάτης προσέφερε τιμητική πλακέτα στον Στέλιο Μπακάλη μέλους της «Δράσης για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» , τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους εθελοντές που αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια φροντίζουν την αναδασωτέα έκταση .


Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές της εκδήλωσης. Πρώτη έλαβε το λόγο η κα Ζωή Ράπτη, Δικηγόρος LL.m, Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος Νέας Δημοκρατίας η οποία μίλησε για τη συνεισφορά και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και του εθελοντικού κινήματος στην προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντας καταληκτικά τα εξής : « Είναι απαραίτητη μία συνεργασία όλων των φορέων της Κοινωνίας, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το σχεδιασμό ενός βιώσιμου μοντέλου περιβαλλοντικής ανάπτυξης για τις τοπικές μας κοινωνίες. Για το σκοπό αυτό απαιτείται αναμφίβολα Εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χωρίς κομματικούς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα, προκειμένου να δώσουμε , ο καθένας φορέας, από το μετερίζι του, τα βέλτιστα αποτελέσματα για τη Χώρα. Η σοφή χάραξη εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, δεν επιβάλλεται από καμία Τρόικα, ούτε βεβαίως μπορεί να εμποδιστεί από αυτήν!»

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια του Δήμου στην προστασία και ανάδειξη της αναδασωτέας περιοχής σε ένα μητροπολιτικό πάρκο προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και στην άριστη συνεργασία που έχει για αυτόν τον σκοπό με τον ΣΠΑΤ » .

Τέλος τον λόγο έλαβε η κα Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία τόνισε :
“Περιβάλλον και ανάπτυξη. Δύο λέξεις που βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ κι εξήντα χρόνια. Πρώτη από τις δύο, έκανε βαρύγδουπα την εμφάνιση της στο διεθνές μεταπολεμικό στερέωμα η οικονομική ανάπτυξη, η οποία θεωρήθηκε εν δυνάμει απεριόριστη και εν δυνάμει πανάκεια για όλα τα ανθρώπινα δεινά. Σήμερα βιώνουμε πλέον τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των αντιλήψεων σε όλα τα πεδία. Από όλες τις, γνωστές πλέον, καταστροφές, πρώτη έκανε αισθητή την παρουσία της η παγκόσμια οικολογική κρίση και, για το λόγο αυτό, το περιβάλλον έγινε το αγαπημένο παιδί της δεκαετίας του 1990 και του 2000. Επιχειρήθηκε τότε μία διέξοδος από την κρίση, η οποία έλαβε το γνωστό όνομα «Βιώσιμη ανάπτυξη» ή «αειφορία» και φιλοδόξησε να γίνει το λάβαρο του 21ου αιώνα. Το πρόβλημα είναι ότι την έννοια αυτή την αντιλήφθηκε ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μερικοί την πήραν στα σοβαρά και συνειδητοποίησαν ότι η ζωή μας πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τις αξίες και τις επιδιώξεις μας. Άλλοι την ασπάστηκαν προσχηματικά για να κερδίσουν χρόνο και να συνεχίσουν με άλλο όνομα τις ίδιες πρακτικές. Οι περισσότεροι, ως συνήθως, υιοθέτησαν απέναντί της μια συμβιβαστική στάση, το γνωστό «λίγο απ’ όλα και βλέπουμε...», προσκολλημένοι στα αποσπασματικά μέτρα και περιορισμούς που προέβλεπε το περιβαλλοντικό δίκαιο της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη ήταν πράγματι όνειρο, οφείλουμε να ξυπνήσουμε. Και με τα μάτια ανοιχτά είτε να την εγκαταλείψουμε υπεύθυνα και συνειδητά, είτε εξ ίσου υπεύθυνα και συνειδητά να την κάνουμε πραγματικότητα. Εκείνο που δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να υπνοβατούμε, και αλλού να βλέπουμε στο όνειρό μας ότι πηγαίνουμε κι αλλού να μας οδηγούν τα βήματά μας. Γιατί τότε μοιραία θα καταλήξουμε εκεί που αργά ή γρήγορα καταλήγει κάθε υπνοβάτης, δηλαδή στον γκρεμό!”


Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία «Κάτω από φώτα κόκκινα…» με τους καλλιτέχνες Γιάννη Κούτρα και Παύλο Καρποδίνη.
Το «παρών» στην εκδήλωση αυτή του ΣΠΑΤ έδωσαν από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης και των τριών Δήμων –μελών του, εκτός από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Μανιάτη, Δημοτικό Σύμβουλο Γαλατσίου, την Αντιπρόεδρο κα Μαρία-Ελένη Τρέζου, Δημοτική Σύμβουλο Φιλοθέης-Ψυχικού και το μέλος κ. Φώτιο Τσομπάνογλου, Δημοτικός Σύμβουλο Νέας Ιωνίας, ο κ. Αλέξανδρος Κρητικός π. Περιφερειάρχης Αττικής, ο Διευθυντής Δασών Αττικής κ. Σωτήριος Σίμνος ,η κα Αγγελική Σαπουνά, Περιφερειακή Σύμβουλος η οποία εκπροσωπούσε την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δουρου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Κ. Βλάσης Σιώμος, οι Αντιδήμαρχοι Γαλατσίου κ.κ. Βασίλης Δερεδίνης, Γιώργος Αμοργιανός, Μάνος Ελευθερίου, ο Αντιδήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Βύρωνας Σαμαρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Μπάστας, Μαρία Δάσκα, Νίκος Μαγκανάρης, Κώστας Ζώμπος και Αθανάσιος Μπούρας καθώς και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Λίνα Κατσαρίδη Γιαννακοπούλου και Γιώργος Μούκας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Θεσσαλών Γαλατσίου κ. Ιωάννης Κουσαΐτης, ο Πρόεδρος Πελοποννήσιων Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μπελίτσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Γαλατσίου κ. Σπύρος Σκύρλας, ο Πρόεδρος Επτανησίων κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος, ο Πρόεδρος της «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» κ. Μάνος Βανιεράτος, ο Γεν Γραμμ. της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Αντώνης Παπακωνσταντής και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ν.Δ. Γαλατσίου κ. Κώστας Δήμου.

 

 
Τουρκοβούνια

maniatisite10

Διαφήμιση
Bρείτε με και στο...
Διαφήμιση

Eφημερίδες
Διαφήμιση
Πείτε τη γνώμη σας
Είστε ευχαριστημένοι από τις δενδροφυτεύσεις?
 
Διαφήμιση